Inkomstenbelasting

Gepost op: 25 maart 2019

Inkomstenbelasting

Iedere inwoner van Nederland betaalt een bepaald percentage van zijn of haar inkomen aan de overheid. Dit noemen we inkomstenbelasting. Deze belasting wordt bij werknemers en mensen die een uitkering ontvangen ingehouden door de werkgever over uitkeringsvertrekker.

Inkomstenbelasting

De belasting die over de inkomsten wordt ingehouden heet dus inkomstenbelasting. Deze belasting wordt ingehouden op het inkomen en aan de overheid betaald. De overheid is in Nederland ook het enige orgaan dat belasting mag heffen op het inkomen. Deze belasting is een van de grootste bronnen van inkomsten van de Nederlandse overheid samen met de belastingen over bijvoorbeeld eigen ondernemingen. Andere inkomstenbronnen van de Nederlandse overheid komt van internationale Nederlandse bedrijven zoals bijvoorbeeld de vliegtuigmaatschappij KLM. Dit wordt gebruikt voor alles wat de Nederlandse overheid aan haar inwoners biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sociale opvangnet van de participatiewet, maar ook andere uitkeringen zoals de Wajong. Ook de toeslagen komen hieruit voort die ervoor zorgen dat alle Nederlanders een wettelijk minimaal inkomen kunnen krijgen om te kunnen leven. Ook openbare gelegenheden zoals parken en andere plekken worden betaald van deze inkomsten.

Het percentage dat ingehouden wordt op het inkomen is aangepast aan de hoogte van iemand zijn inkomsten. Het zou natuurlijk oneerlijk zijn als iemand die een kleine uitkering ontvangt evenveel uitkeert als iemand die miljoenen per jaar verdient. Hiervoor zijn verschillende percentages bedacht die dus betrekking hebben op het inkomen dat iemand per jaar verdient. Voor inkomstenbelastingadministratie kun je terecht bij Adcam Administraties.

Aangifte

Elk jaar is er een mogelijkheid om aangifte te doen over de ontvangen inkomsten van het afgelopen jaar. De Belastingdienst maakt natuurlijk vanuit de inkomstengegevens die zij zelf hebben ontvangen al een berekening, maar zij kunnen niet alles weten. Het kan natuurlijk zijn dat iemand meer inkomsten ontvangt door een tweede baantje waarbij ook een loonheffing wordt toegepast of bepaalde uitgaven die aftrekbaar zijn van de belasting zoals uitgaven van medische aart of donaties aan een goed doel. Als natuurlijke inwoner van Nederland heb je dan de mogelijkheid om dit door te geven door middel van een aangifte. Via de website van de belastingdienst kun je inloggen en een al ingevulde aangifte verder aanvullen en invullen om alle gegevens kloppend te maken. Er wordt dan direct een berekening gemaakt waaruit blijkt of iemand nog belasting moet bij betalen of juist een gedeelte van de betaalde belasting terug krijgt. Bij sommige mensen is er een verplichting om deze jaarlijkse aangifte te doen. Dat komt omdat er bijvoorbeeld al vaker te weinig belasting is betaald of omdat er andere zaken spelen die bij de belastingdienst bekend zijn.

Delen

Recente artikelen


Archief

2017 2018 2019